Manuscript

Hoe werkt het?

Voor een schrijver

1. Je kiest maximaal drie redacteuren van wie je graag wilt dat zij jouw manuscript lezen.

2. Je mailt je manuscript (of een deel daarvan) naar inderietenstoel.manuscripten@gmail.com en vermeldt in de mail de namen van de redacteuren van jouw keuze. Stuur ook een synopsis van één A4 mee.

3. Je stelt concrete vragen aan de hand waarvan jij wilt dat de betreffende redacteur jouw manuscript beoordeelt.

4. Je stuurt inderietenstoel@gmail.com een kort verhaaltje over jezelf en een foto. Deze worden op de site opgenomen: je bent lid van de coöperatie. (zie Lidmaatschap)

5. Jouw mail wordt doorgestuurd naar de redacteuren van jouw keuze. Zij nemen contact met je op en maken afspraken over het vervolg.

6. Je meldt je aan bij de Facebook groep Coöperatieve uitgeverij In de Rieten Stoel.

Voor een redacteur

1. Je beantwoordt zo snel mogelijk de aanvraag voor het beoordelen van een manuscript die je via ons hebt ontvangen. Je meldt de schrijver of je tijd (en zin) hebt om het manuscript te lezen.(Let wel: voorwaarde voor het lidmaatschap van de coöperatieve is dat je manuscripten leest.)

2. Je mailt de schrijver wat hij/zij van jou kan verwachten m.b.t. de tijd die je denkt nodig te hebben om het manuscript te beoordelen. Er moet naar gestreefd worden binnen een maand een inhoudelijke reactie te geven. Dat is de kracht van deze uitgeverij.

3. Je vult het Impressie Formulier in, stuurt het naar de schrijver én naar de collega-redacteuren die het manuscript ook gelezen hebben. Het is niet de bedoeling dat daarover gediscussieerd gaat worden. Het toesturen van het Impressie Formulier naar collega-redacteuren gebeurt slechts ter informatie.

4. Je stuurt het Impressie Formulier ook naar inderietenstoel.manuscripten@gmail.com. Het kan zijn dat je daar feedback op krijgt.

Voor een publicist

Je besluit na diverse redactierondes om het boek te publiceren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Er bestaan uitgeverijen annex drukkerijen die voor een redelijke prijs een redelijke oplage kunnen drukken. Ook is er de mogelijkheid om Printing On Demand te doen. Daarnaast kun je denken aan het publiceren als e-book of zelfs als luisterboek. (zie Uitgeven in eigen beheer)
Als je zover bent, kunnen we helpen bij je keuzes. Wellicht zijn er schrijvers/redacteuren die hier al ervaring mee hebben.

Professionele begeleiding

Als lid van de coöperatieve uitgeverij kun je professionele begeleiding inhuren. Op deze site wordt een aantal professionele redacteuren genoemd. Je kunt hen rechtstreeks benaderen.