Op deze pagina vindt u de synopsis naar de boeken.

Let op de synopsis ‘verraadt’ het eind.

Download hier het boekje met alle synopsis.

Een odyssee Over een jongeman die tijdens een zeiltocht nadenkt over zijn vaderschap en onderwijl Odyssee-achtige avonturen beleeft. (Ylva leest stukjes uit Een odyssee.)

Ruim duizend jaar na het vertrek van Odysseus in Homerus’ epische gedicht brengt de ik-figuur in Een odyssee een zeilboot van Kalamáta naar een overwinteringsplek op Ithaka in het gezelschap van de dochters van de eigenaar. Terwijl het drietal op de legendarische route met tal van obstakels wordt geconfronteerd, maakt de ik-figuur vooral een reis door zijn innerlijke labyrint, waarin hij worstelt met zijn vaderschap, zijn liefdesleven en zijn vrijheid. Een odyssee is de eerste in een reeks van vijf novellen, waarin Peter den Hollander verhalen uit grote literaire werken en de beeldende kunst in een moderne ambiance hervertelt.

>

Vluchten Over Yazid en Fatima die naar Syrië vertrekken om daar mee te vechten en Ezra en Faye die vanuit Syrië naar het Westen vluchten (Tamara leest stukjes uit Vluchten)

Vluchten is het aangrijpende relaas van een generatie jongeren op drift. Op een ingenieuze manier verweeft Peter den Hollander de lotgevallen van vijf moslims en een autochtone Nederlander met elkaar, die elk voor zich, met sterk verschillende motieven, richting aan hun leven proberen te geven. Vastbesloten hun geloofsgenoten bij te staan in hun verzet tegen president Assad en diens bondgenoten, vertrekken Yazid en zijn zus Fatima vanuit Nederland naar Syrië, tegen wil en dank geholpen door de ik-figuur van de roman, Sander, die zijn geliefde hiermee uit zijn leven ziet verdwijnen. Vrijwel tegelijkertijd besluiten de Syriërs Ezra en Faye de hel van de oorlog in Damascus te ontvluchten en op zoek te gaan naar een nieuw thuisland in het Westen. Terwijl Yazid en Fatima in Syrië tot de ontdekking komen dat het goede en het kwade in een oorlog onlosmakelijk verbonden zijn, ondervinden Ezra en Faye al gauw dat angst en dreiging niet alleen bij oorlog horen. Wie onuitgenodigd in het veilige Europa aankomt, is nog niet klaar met vluchten. Peter den Hollander brengt in Vluchten niet alleen een generatie jongeren dichtbij die zelden wordt gezien, maar stelt ook met veel empathie een onderwerp centraal dat de discussie van onze tijd beheerst.

>

Over hoe een docent een meisje uit Roemenië haalt.

De tweeënveertigjarige Anton, docent Nederlands, reist met een meisje uit Roemenië terug naar Nederland. In zijn jeugd is hij gefascineerd geraakt door romans waarin de verhouding tussen een jonge en een oudere geliefde wordt beschreven. In zijn puberteit herschrijft hij Het debuut van Hester Albach, en voor zijn doctoraalscriptie bezoekt hij het Amerikaanse Ithaca en de omgeving van Saigon: decors van respectievelijk Lolita van Vladimir Nabokov en L’Amant van Marguérite Duras – door fictionele romantiek bezielde plekken waar hij heimelijk ook zelf op een gepassioneerde ontmoeting hoopt. Een eigen ‘Lolita’ blijft voor Anton echter onbereikbaar. Dat zal voorlopig nog zo blijven, tot hij jaren later voor een schoolproject naar Roemenië afreist en onvermoed in een mensensmokkelaar verandert.

Over Bijbelse gebeurtenissen op een camping in Luxemburg.

Op een voorjaarsdag in 1978 vlucht Bram uit Nederland. Hij strandt in een bosrijk gebied aan de oever van de Süre in Luxemburg. Hier start hij de camping Hof van Eden en een beweging om de wereld te verbeteren. Langs sardonische lijnen ontrolt zich een geschiedenis waarin Peter den Hollander grote Bijbelse verhalen naar de overzichtelijke wereld van een Luxemburgse camping verplaatst.  

Memoires van Hendrikus Johannes Gustav Faust jr. Over Hendrik Westgeest die zijn naam verandert omdat hij ontdekt dat hij van Faust afstamt.

Nadat Hendrik Westgeest in een verzorgingscentrum voor jong-dementen is opgenomen, besluit hij zijn memoires te schrijven. De verschillende carrières die zijn leven vullen lopen niet allemaal even glorieus af. Op zoek naar zijn roots ontdekt hij dat de duivel een prominente rol in de levens van zijn voorouders speelt. Hij verandert zijn naam in Hendrikus Johannes Gabrielszn Faust jr, omdat hij vindt dat die recht doet aan zijn afkomst. Peter den Hollander voegt aan Mefisto van Klaus Mann en Faust van Goethe een nieuwe generatie waarin de duivel een centrale rol speelt, toe.

>

Valsheid in geschrifte Over een schrijver die een roman schrijft over een schijnbaar schizofreen meisje. Het meisje komt achter haar werkelijke afkomst. De schrijver gaat op zoek naar zijn vakantie liefde en ontdekt dat hij ook niet meer is dan een romanfiguur.

Theo schrijft een roman over de jonge Eveline, die met haar alter ego een traumatische ervaring beleefd. Terwijl ze herstelt van de gebeurtenissen doet ze een verbijsterende ontdekking die haar identiteit volledig op zijn kop zet. Tijdens het schrijven aan zijn boek stuurt Theo brieven naar Iona, een Griekse vakantieliefde die hij moeilijk kan vergeten. Als hij haar vervolgens nareist, loopt hij op een terras in Leonidion Eveline tegen het lijf. In de schaduw van het terras schrijft een schrijver de laatste scène van de roman. In Valsheid in Geschrifte leidt Peter den Hollander de lezer op geraffineerde wijze door een labyrint van fictie en werkelijkheid.

>

Over de zoek tocht naar het verleden van een onbekende vrouw.

Gefascineerd door een hem onbekende vrouw probeert Maurits haar verleden te ontrafelen. Hij maakt kennis met vriendinnen, bezoekt haar ouderlijk huis en correspondeert met haar broer. Ten slotte reist hij in haar voetspoor naar Griekenland, waar zij de vader van haar dochter wil bezoeken. Tijdens zijn queeste wordt Maurits meer en meer met zijn eigen herinneringen geconfronteerd.

 

 

Overmacht Over een wrede gebeurtenis tijdens de burgeroorlog in El Salvador.

In het geraffineerd gecomponeerde drieluik Overmacht verbindt Peter den Hollander de persoonlijke ervaringen van drie mensen die in de jaren tachtig bij de wrede burgeroorlog in El Salvador betrokken waren.

>

Hamlets knopen Over de opvolging van de directeur door zijn zonen, gebasseerd op Shakespears Hamlet en Romeo en Juliette.

Hamlets knopen is een eigentijds drama over broers die een familiebedrijf voortzetten. De strijd om de opvolging wordt de vader noodlottig. In Hamlets knopen speelt Peter den Hollander een ingenieus literair spel met thema’s en motieven uit twee van Shakespeares grootste tragedies, Hamlet en Romeo en Julia. Hamlets knopen is het vijfde deel van een reeks waarin de schrijver elementen uit klassieke werken in een hedendaagse werkelijkheid plaatst.

>

Cyrano de Bergerac jr. Over Cyrano’s achterkleinzoon en zijn poging Roxanne voor zich te winnen. De geschiedenis herhaalt zich.

<p>Cyrano de Bergerac jr speelt zich af op een modern kantoor. Cyrano jr wordt verliefd op Roxanne, die op haar beurt verliefd is op collega Christiaan. Over en weer wisselen de drie gedichten uit om elkaar de liefde te bekennen. Als Christiaan onverwacht wordt overgeplaatst, grijpt Cyrano zijn kans Roxanne voor zich te winnen. In Cyrano de Bergerac jr geeft Peter den Hollander een inventieve draai aan Edmond Rostands beroemde toneelstuk uit 1897. Het is het zesde klassieke verhaal waar de auteur een eigentijdse, sprankelende variant op schreef.

>

Wilt u een boek bestellen ga dan naar www.inderietenstoel.nl/webwinkel .