pagina’s: 104

formaat: 13,5 x 18,5 x 1cm

Tamara leest stukjes uit Vluchten

Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Sander. Het verhaal begint met een bomaanslag bij een pizzeria. Sander ziet de gevolgen van die aanslag en herkent in de lichaamsresten die verspreid over het terras liggen zijn ex-vriendin.

Vervolgens komt een Marokkaanse jongen Yazid in beeld. Hij woont bij Sander in de buurt. Het verhaal vertelt over hoe een Marokkaans gezin Nederland beleeft. Met name de gedachten van de opa, die in de jaren zestig naar Nederland is gekomen, komen ter sprake. De ouders van Yazid zijn tijdens een vakantie verongelukt. Yazid woont met zijn zus Fatima bij zijn grootouders. Sander is verliefd op Fatima en de gevoelens zijn wederzijds, al is Fatima bang dat haar opa haar keuze voor een Nederlandse jongen niet zal accepteren. Yazid is verliefd op Aizza een vriendin van Fatima, maar hij durft haar niet daarop aan te spreken. Hij bedenkt om met z´n vieren: Fatima, Aizza, Sander en hijzelf ergens een pizza te gaan eten. Tijdens het pizza eten ontpopt Aizza zich als een fanatiek moslima. Zij wil in Syrië gaan helpen met het wegjagen van Assad. Yazid is onder de indruk van de kennis van Aizza over de situatie in Syrië en besluit ook die kant op te gaan. Sander protesteert nog wat, maar de reis wordt geboekt. Tijdens de voorbereidingen blijkt de moeder van Aizza ongeneeslijk ziek te zijn en zij haakt om die reden af. Fatima besluit in haar plaats te gaan, Sander probeert haar nog tegen te houden, maar zij wil met haar broer mee.

Ondertussen vallen Russische bommen op Damascus, waar Ezra en zijn familie wonen: vader, moeder en zus Faye. Het wordt er te gevaarlijk en vader vindt het verstandig als Ezra en Faye naar het westen vluchten. Hij en zijn vrouw zullen later volgen.

Ezra en Faye beleven de vlucht naar het westen zoals de verhalen daarvan bekend zijn: met een krakkemikkige boot naar Griekenland, lopend door Macedonië naar de Hongaarse grens. In Hongarije als beesten behandeld worden en tenslotte via Oostenrijk de grens over naar Duitsland. Daar worden ze in vluchtelingen kampen opgevangen. Ezra ontfermt zich over de 16 jarige Naija een Afghaans meisje, dat met haar ouders ook in het kamp zit. Zij wordt naar een bordeel gelokt, waaruit Ezra haar bevrijdt.

Yazid vertelt in e-mails wat hij in Syrië beleefd, hoe oneerlijk de strijd is en dat hij eigenlijk spijt heeft. Fatima wordt als seksslavin verhandeld maar weet een huwelijk met een oude man te voorkomen. Ze vlucht en komt uiteindelijk in een Nederlandse gevangenis terecht.

Ezra en Faye moeten naar Nederland vluchten omdat zij het bordeel verraden hebben. Als zij op het station van Arnhem op zoek naar een trein zijn, ontmoeten ze Sander. Hij ontfermt zich over hen.

Erza bouwt met Naija een nieuw leven in Nederland op. Sander een Faye worden een echtpaar.

Als Sander hoort dat Fatima in een Nederlandse gevangenis zit, gaat hij haar met Aizza bezoeken. Fatima is niet blij met het bezoek, zeker niet als ze hoort dat Faye zwanger van Sander is.

Als Fatima vrijkomt wil ze het goed maken met Sander en nodigt ze hem uit om een pizza te gaan eten in de pizzeria waar ze een paar jaar geleden de plannen voor vertrek smeedden.

Sander en Faye zijn verlaat en als ze bij de pizzeria aankomen blijkt er een bom te zijn ontploft.

In het verhaal worden de twee ‘vlucht’werelden ten tijde van de burgeroorlog in Syrië naast elkaar gelegd.