pagina’s `146

formaat 13,5 x 18,5 x 1,5 cm

In Valsheid in geschrifte wordt er gespeeld met fictie en werkelijkheid.

Het verhaal gaat over schrijver Theo die een boek schrijft over  Eveline. Eveline droomt veel over een klein meisje, Melania, in Griekenland. Dat gaat zover dat Eveline zich met dat meisje gaat vereenzelvigen. Als Eveline op bezoek gaat bij een vriendin wordt ze door de broer van deze vriendin verkracht, maar in haar hoofd laat ze Melania verkrachten. Zo raakt Eveline in een schizofrene toestand.

Theo heeft een vakantievriendin, Iona, in Griekenland, die niets meer van hem wil weten.

Eveline is zwanger geworden van de verkrachting en er wordt abortus gepleegd. Zij gaat tijdelijk bij familie wonen om op krachten te komen. Tijdens dat verblijf doet ze uitzendwerk op een ministerie. Ze moet gegevens van kinderen van ambtenaren verwerken, zo komt ze ook het dossier van haar vader tegen. Dan bemerkt ze dat zij Melania is. Eveline blijkt geadopteerd te zijn en haar hele doopceel is gewijzigd, haar geboorteplaats, haar geboortedatum en ook haar naam. Ze begrijpt haar dromen, het zijn geen dromen, maar herinneringen aan haar periode in Griekenland. Ze krijgt toestemming van haar vader om naar Griekenland af te reizen en haar moeder te gaan zoeken.

Ondertussen heeft ook Theo besloten om naar Griekenland af te reizen om zijn vriendin te bezoeken.

Gedurende het schrijven van het boek door Theo vindt er de mengeling van fictie en werkelijkheid plaats: Eveline bemoeit zich met het verhaal, zij wil dat Theo het verhaal over haar leven een andere richting op stuurt, maar hij weigert dat.

Dat Theo naar Griekenland reist, komt Eveline goed uit, want zij wil er ook naar toe.

In Griekenland vindt Eveline haar moeder en blijkt ze ook een broer te hebben. Ze logeert een paar dagen bij hen.

Theo loopt Iona, vergezeld van een klein kind, tegen het lijf, maar zij wil niets van hem weten.

Theo bezoekt de plek waar hij een uit de hand gelopen romantische ontmoeting met Iona had. Theo gedroeg zich toentertijd opdringerig en Iona wil sindsdien niets meer van hem weten.

Als hij na dat bezoek teruggaat naar het dorp, treft hij Eveline op een terras aan. Fictie en werkelijkheid schuiven in elkaar. In de hoek van het terras zit een schrijver, hij kijkt regelmatig naar Theo en Eveline. Eveline begrijpt nu het hele verhaal, ze begrijpt dat Theo haar gebruikt heeft om de mislukte liefde van Iona van zich af te schrijven. Ze spreekt Theo daarop aan en verwijt hem het leven dat hij haar gegeven heeft. Ze smijt een glas cola in zijn gezicht. Theo ziet de schrijver in de hoek gefascineerd kijken. Theo vraagt hem geïrriteerd ‘of hij het kan volgen?’ De schrijver antwoordt: “Ik schrijf dit verhaal over jou en Eveline, ook jij bent maar een romanfiguur.’

Daarmee zijn fictie en werkelijkheid één geworden.

Boek bestellen? Ga naar www.inderietenstoel.nl/webwinkel