pagina’s 145

formaat `13,5 x 18,5 x 1,5 cm

In Hof van Eden verplaatst Peter den Hollander een viertal Bijbelse gebeurtenissen naar een camping in Luxemburg.

I Hof van Eden

Het verhaal begint met een vlucht van de hoofdfiguur Bram uit Nederland. Hij heeft zijn tweelingzus Gaia vermoord, maar dat blijkt pas aan het einde van het verhaal. Onderweg koopt hij kranten en scheurt de berichten over de moord uit en doet die in een sigarenkistje. Hij strandt op een ongerept stukje natuur aan de oever van de Sûre in Luxemburg. Hij besluit daar te blijven en ontgint het stukje zodat een normaal leven mogelijk is. Het verhaal van de schepping van de aarde dringt zich op. Er komen planten en dieren, zelfs vissen melden zich. Hij geniet van de sterrenhemel en de maan. Op een dag komt er een meisje, Hannah, langs dat bij hem wil wonen. Zij wil ook van de natuur genieten. Ze krijgen een zoon, Adam.

Bram bewerkt het terrein nog meer zodat er met het gezin te leven is. Een paar jaar later stopt er een gezin bij het terrein en vraagt of het mag komen kamperen. Bram en Hannah hebben er geen bezwaar tegen, ook niet als het gezin besluit de dagen naakt door te brengen. Een naturistencamping is geboren. Hannah verlaat Bram en laat haar zoon Adam bij hem achter. Bram en Adam runnen de camping in harmonie. Dan verschijnt Sarah op het toneel, zij bemoeit zich met de bedrijfsvoering, wat Adam niet leuk vindt. Ze raakt zwanger en Adam krijgt een halfbroer: Mo. Als Mo  nog geen maand oud is, vertrekt ook Sarah, zij neemt Mo mee. Bram raakt depressief. Later blijkt dat Sarah weet van Brams vroegere leven en om die reden wil ze niet met hem door.

Adam wordt verliefd op de dochter van een van de gasten, Eveline. Eveline blijft op de camping wonen. Bram heeft een afgesloten, verboden eigen werkplek. Een gast, luisterend naar de naam Sisca, weet Eveline zover te krijgen dat zij een bezoek brengt aan dit verboden kantoor van Bram. Daar ontdekt ze dat de camping verlies lijdt. Ook ziet zij het sigarenkistje met de krantenberichten staan, maar ze laat dat met rust. Bram is boos over deze schending van zijn territorium en stuurt Adam en Eveline de camping af. Zij beginnen een paar kilometer verderop een eigen naturistencamping.

Na het vertrek van Adam werkt Bram zijn visie op de wereld uit en formuleert een tiental geboden. In het kort komen zij er op neer dat je respect moet hebben voor jezelf en je omgeving. Als je je aan de regels houdt, word je gelukkig.

De camping van Adam en Eveline loopt niet goed. Als er een snelle jongen langskomt met de vraag of hij in een uithoek van de camping wiet mag telen, gaan zij daarmee akkoord. De man Lucian, heeft nog meer criminaliteit in petto. Heel langzaam wordt de camping een bordeel, terwijl zij ook uitgekozen is om vluchtelingenkinderen op te vangen. Adam en Eveline hebben twee zoons Abe en Kay. Zij zien met lede ogen aan hoe de camping van hun ouders verglijdt tot een Sodom en Gommora. Zij besluiten bij hun opa Bram langs te gaan om te vragen wat te doen. Daar worden ze voorgesteld aan drie nieuwe kinderen van Bram, hun tantes en oom: Tamar en Judith en Josuha.

Het opgeruimde karakter van Abe maakt dat hij geliefd is zowel bij de meisjes die Lucian meeneemt als bij de vluchtelingenkinderen. Kay’s norse karakter slaat niet aan en hij is jaloers op Abe. Als opa Bram hen niet wil helpen en Abe voorstelt de politie in te schakelen is voor Kay de maat vol en vermoordt hij Abe, hij keert niet terug naar zijn ouders.

II Zondvloed

Er is slecht weer op komst, de Sûre raakt volledig buiten zijn oevers en het water vernietigt alles wat het op zijn weg tegenkomt, ook de campings. Tamar en Judith worden gered, nemen waardevolle spullen, waaronder het sigarenkistje van Bram, mee. Tamar en Judith verliezen het contact met hun vader en broer. De slechte administratie van de autoriteiten is er de oorzaak van dat het gezin niet herenigd wordt. Dit hoofdstuk vertelt over wat de verschillende kinderen tijdens de zondvloed hebben meegemaakt.

III Exodus

De zondvloed maakt heel wat kinderen ouderloos, zij worden in weeshuizen maar ook bij pleeggezinnen opgevangen, zo ook Tamar en Judith. Tamar overheerst Judith, Tamar bepaalt wat er wel en niet gebeurt. Zij komen terecht bij de familie De la Forette, de familie bij wie ook Sarah met haar zoon Mo na haar vertrek bij Bram zijn ingetrokken. Mo, Tamar en Judith weten niet van elkaar dat ze familie zijn. De vader van de familie De la Forette, Ramses, gebruikt de kinderen steeds vaker als slaven. Totdat ze tenslotte tijdens een feestmaal naakt moeten serveren. Voor Mo is dat een brug te ver, hij roept de kinderen weg bij het diner en vlucht met ze weg, en via weilanden gaan ze naar de stad. Daar vestigen ze zich, na een verblijf in een jeugdherberg,  in een kraakpand, dat na de introductie van wiet een drugspand wordt en waar uiteindelijk de criminaliteit hoogtij viert. Tamar en Judith prostitueren zich, ze zijn nooit alleen met een klant altijd samen. Als Judith op een dag Tamar met haar vriend betrapt, vermoordt Judith Tamar. Op hetzelfde moment heeft Mo zijn vader gevonden en hoort hij dat Tamar en Judith halfzussen van hem zijn. Als hij zijn zussen dit wil gaan melden ziet hij dat Tamar door de politie worden afgevoerd.

IV Verlossing

Er zijn trouwe gasten de camping van Bram weer aan het opbouwen. Bram heeft er zelf geen energie meer voor. Kay hoort dat en voegt zich bij de Opbouwers. Al gauw krijgt hij de leiding over de camping en in een paar jaar is het weer een bloeiende gemeenschap. Kay adopteert de 10 geboden van Bram en heft het naakt lopen op. Het Hof van Eden is nu een beweging geworden. Kay ontpopt zich als een goeroe en dicht zichzelf geneeskracht toe. Er zijn bewoners die de nieuwe lijn toejuichen en er zijn er die zich van de camping afkeren. Er verspreiden zich sekteachtige berichten over de camping tot en met seksmisbruik aan toe. Joshua besluit met zijn vriend Simon polshoogte te gaan nemen, hij wil niet dat zijn vaders erfgoed voor eigen gewin misbruikt wordt. Zij worden met open armen ontvangen en veranderen het karakter van de camping langzaam terug naar hoe de camping oorspronkelijk was: vrijheid in respect. Intussen heeft ook Judith zich bij de camping gemeld, nadat zij eerder vrij is gelaten vanwege goed gedrag. Kay en Judith worden een stel, Judith raakt van Kay zwanger  van een tweeling. Ook nu mag de camping weer vluchtelingenkinderen opvangen. In zijn overtuiging dat hij er is om de mensheid verder te helpen inaugureert Kay de kinderen in het volwassen leven. En zoals Plato gezegd heeft gaat dat via de seksualiteit. Kay misbruikt de kinderen, Kay raakt verslaafd aan dit misbruik. Joshua betrapt hem bij het filmen van de naakte kinderen en hij wil dat dit stopt, maar hij wil niet dat de naam van de beweging door het slijk wordt gehaald. Kay aangeven bij de politie kan om twee redenen niet, ten eerste wordt hij vader en ten tweede zullen de misdragingen op de camping wereldnieuws worden. Joshua besluit de schuld van het misbruik op zich te nemen en zich bij de politie te melden.

Het is het moment waarop Bram voor het eerst op de camping terugkomt. Judith geeft hem het sigarenkistje dat zij al die tijd bewaard heeft. Hij ziet dat het open is gemaakt en dat zijn geheim, de moord op zijn zus, bekend is. Tijdens de toespraak van Joshua hangt Bram zich in de kantine op.

Tijdens de begrafenis van Bram wordt Joshua door de politie opgehaald. Hij krijgt van Judith een afscheidskus en kijkers bij het hek herkennen Simon als vriend van Joshua maar Simon ontkent dat hij Joshua kent; twee honden slaan aan.