Hamlets knopen

Jaar: 2022

(99 pag.)

Hamlets knopen vertelt het verhaal van de opvolging door twee zonen van een directeur van een knopenfabriek. De zonen verschillen van mening over hoe het bedrijf voort te zetten. Klaus de oudste zoon wil de productie gaan outsourcen en Hanne de jongste wil de productie in Nederland houden omdat het de wens is van zijn opa. Die opa vluchtte in de jaren ’30 van de vorige eeuw als jongetje van 12 naar Nederland. Na de oorlog studeerde hij werktuigbouwkunde in Delft en werd hij directeur van een knopenfabriek, een familiebedrijf. De man kocht uiteindelijk de familie uit en wenste dat het bedrijf nog minstens twee generaties in de familie zou blijven. Klaus en Hanne waren daardoor gedoodverfd om het bedrijf over te nemen. Hun vader, Hanne sr., bereidde hen daar op voor en kon geen keuze maken tussen de visies van zijn beide zonen. Na een verblijf van een week met zijn oudste zoon Klaus op Texel, sterft hij aan vermoedelijk alvleesklierkanker, al kunnen de artsen de doodsoorzaak niet echt vaststellen.

Klaus is niet de echte zoon van Hanne sr. Tijdens een reis naar Italië is de moeder – Gertrude – van Klaus vreemdgegaan met de beste vriend, Piet Klein….., van Hanne sr. en daar is Klaus uit geboren. Als Klaus zijn oog heeft laten vallen op de dochter van Piet – Karin -, zet Gertrude alles op alles om een huwelijk tussen haar – bastaard – zoon en de dochter van Piet te voorkomen. Ook Hanne sr valt op de charmes van Karin.

Er worden aandelen uitgegeven. De verdeling is dusdanig dat Karin uiteindelijk de doorslag gevende stem heeft welke richting het bedrijf uit zal gaan.

Vlak voor de definitieve stemming hoort Hanne jr. dat Karin haar aandelen heeft verkocht, hij gooit het bijltje erbij neer en verkoopt ook terstond zijn aandelen. Het pad voor outsourcen is daardoor vrijgekomen.

Behalve de tragische dood van Hanne sr. na het verblijf met Klaus op Texel, die op aanraden van de parkbeheerder rattengif had gekocht, kent ook de liefde van Hanne jr voor Karin een einde zoals Shakespear die ook voor zijn Romeo en Juliette had bedacht.