Pagina’s: 113

Formaat: 13,5 x 18,5 x 1 cm

Ylva leest stukjes uit Een odyssee

In Een odyssee vaart de hoofdpersoon – die in het boek geen naam heeft – een boot van Kalamáta in Griekenland naar zijn overwinteringsplaats in Kioni op het eiland Ithaca.

De eigenaar van de boot – de familie van Henegouwen, van wie de voorouders ooit het kasteel van Kalamáta bewoonden  – wilde dit zelf met zijn dochters – Athene en Aphrodite – doen, maar moet plotseling terug naar Nederland. De dochters blijven op de boot achter.

De hoofdfiguur laat zijn vriendin Pennie achter en vraagt zijn beste vriend Menno haar een beetje te helpen met het verzorgen van zijn zoon Teleman.

De hoofdpersoon, die al eens eerder met het gezin is meegevaren, pakt de opdracht met twee handen aan, want hij wil nadenken over zijn vaderschap. Hij twijfelt of hij met Pennie zal trouwen, omdat hij bang is dat hij niet zo´n goede vader zal zijn. Zijn eigen vader was een schuinsmarcheerder en hield er tijdens zijn huwelijkse leven een vriendin op na, sterker hij verlaat zijn gezin voor deze 25 jaar jongere vriendin. De hoofdfiguur is regelmatig door zijn vader in de steek gelaten. Hij wil niet zo´n vader zijn. Bovendien houdt hij er ook terwijl Pennie zwanger is een vriendin – Chirsten – op na, hij vermoedt dat het ontrouw zijn in de genen zit. Hij grijpt deze zeiltocht aan om na te denken over zijn relatie met de moeder van zijn zoon en die met zijn vriendin.

Tijdens de zeiltocht maakt hij samen met Athene en Aphrodite Odyssee-achtige avonturen mee. De reis duurt 10 dagen, waar de echte Odyssee van Odysseus 10 jaar duurde. Ze komen in een vreselijke storm terecht, een van de meisjes smokkelt marihuana (Lotus) de boot op, ze overnachten op een onbewoond eiland waar een scoutinggroep op dat moment verblijft. De leider van de groep vertelt het verhaal van Odysseus en Polyphemos. Tijdens het opstoken van het vuur krijgt de leider een vuurvonk in zijn oog. Ze worden belaagd door lastige jongens die het op de meisjes gemunt  hebben. Ze worden met stenen bekogeld, maar de hoofdpersoon weet de aanval af te slaan. Als ze bij een volgend eiland aankomen zijn daar twee Franse meisjes min of meer gestrand. Zij voegen zich bij het gezelschap. De hoofdfiguur wordt verliefd op een van de meisje, die net als hij kan zwemmen als een zeemeermin, in het Frans is dat een Sirene.  Een vergelijking met de Sirenes uit de echte Odyssee dringt zich op. Als de meisjes naar een discofeest op een ander eiland gaan, blijft de hoofdpersoon achter op de boot en doet toiletpapier in zijn oren, omdat hij niet door de muziek naar het Franse meisje gelokt wil worden. Het meisje komt zelf naar de boot en ze bedrijven de liefde.

Op het laatste eiland dat zij bezoeken, besluit hij  naar een stil strand te gaan en zijn gedachten over de relaties met Pennie, Chirsten en het Fransje meisje Cerise op een rijtje te zetten.  Hij vindt dat  hij met zijn vriendin, de moeder van zijn zoon, moet trouwen; zijn vriendin en het Franse meisje bieden hem geen toekomst. Hij wordt echter gestoord door Athene die hem bloot op het strandje aantreft. En net als Athene in de echte Odyssee verleidt deze Athene de hoofdfiguur tot een vrijpartij.

Pennie nodigt zichzelf uit om naar de eindbestemming Kioni te komen, vergezeld van haar zoon en zijn vriend Menno.

Als de hoofdpersoon, Pennie, Menno en Teleman, aan het varen zijn, legt de Pennie een bekentenis af. Zij heeft een DNA test laten doen en hieruit blijkt dat Teleman niet het kind van de hoofdpersoon is, maar dat van zijn vriend Menno.