Schrijfweek 2019

HAERSMA STAETE

cropped-image1-2.jpg

In samenwerking met Het Schrijflab organiseren wij de schrijfweek:

SCHRIJVERS ABC

Het schrijven

Heb je plezier in schrijven en zoek je naar een ander soort vakantie? Schrijvers ABC geeft je deze zomer de ideale kans om spelenderwijs te leren schrijven in de Franse Gers met uitzicht op de Pyreneëen. Zesentwintig schrijfopdrachten in zeven dagen. Heerlijk genieten in la douce France en moeiteloos schrijven op relaxte locaties.

Je ontdekt hoe het schrijven voor jou werkt, overwint weerstanden en verliest onbezorgd de controle over wat er op papier komt. Je speelt met taal en techniek en doet schrijfervaring op, krijgt inzicht in wat er uit je pen vloeit. Je bewandelt ongebaande paden, schrijft vanuit wonderlijke invalshoeken en overtreft jezelf. Ongemerkt maak je je in een ontspannen sfeer het abc van het schrijven eigen. De a is van het begrip actie dat de ruggengraat vormt van ieder verhaal. De b is de bron van het woord betekenis dat vraagt waar het verhaal over gaat. De c komt van conflict waar een goed verhaal niet zonder kan. De d staat voor de dialoog die een scène doet spetteren en sprankelen van energie. Schrijvers ABC, een zomerweek schrijven van a tot zet.

De locatie en het verblijf

Het Schrijvers ABC wordt gegeven op Ons Schrijvershuis Haersma Staete in samenwerking met coöperatieve uitgeverij In de Rieten Stoel.
Haersma Staete is een in de jaren tachtig gebouwde Franse villa in het noorden van de Gers op anderhalve kilometer van Condom.
Haersma Staete heeft een vijftal eenvoudig ingerichte slaapkamers: vier tweepersoonskamers en één vijfpersoonskamer. Voor een verblijf in een tweepersoonskamer betaalt u op basis van logies en ontbijt € 315,– per persoon. Dit is inclusief de koffie, de thee en het water tijdens het schrijven.

In de omgeving zijn veel kleine restaurants waar voor € 15,– per couvert een lunch geserveerd wordt. Daar kunnen we als groep reserveren, maar u bent vrij een eigen lunch op Haersma Staete klaar te maken. Hetzelfde geldt voor het avondeten. Daar kunnen we gezamenlijk een uitgebreide borrelhap klaar maken, of een barbecue organiseren.

De omgeving

Condom, voormalig bisschopsstad en onderprefectuur, is de hoofdstad van de Armagnac en gelegen in het hart van de Gascogne, aan de oevers van de Baïse. Het biedt zijn bezoekers een rijk bouwkundig erfgoed, zoals de elegante herenhuizen uit Polignac en Cugnac uit de 18e eeuw en de oude Saint-Pierrekathedraal uit de 16e eeuw en het prachtige klooster in flamboyante gotische stijl.

Andere historische plekken:

Kasteel Cassaigne : Gebouwd in 1247 door Montassin Galard, abt van Condom, het kasteel werd later het buitenverblijf van de bisschoppen van Condom. Tijdens de Revolutie werd het kasteel tot nationaal bezit en werd het overgenomen door de voormalige steward van de bisschoppen. Zijn nakomelingen zijn er nog steeds eigenaar van.

Larressingle: Historische evocatie van het leven in de Middeleeuwen. De klederdracht vertelt het verhaal van het dorp op het moment van de 100-jarige oorlog. Kom binnen via de ophaalbrug van de Bastille, waar de oorlogsmachines nog staan opgesteld zoals de katapult of trebuchet..

Château du Busca Maniban: Dit kasteel is een voorbeeld van 17e eeuwse architectuur, de monumentale trap, kapellen, tuinen en wachtzaal.

Al met al genoeg plekken voor verrassende schrijfopdrachten in zomerschrijfweek: Het Schrijvers ABC.

Wie, wat, waar en wanneer

Schrijfdocent: Koos van den Kerkhof
Gastheer: Peter den Hollander

Schrijfweek: € 495,– p.p.
Logies en ontbijt: € 315,– p.p.

Aantal deelnemers: 5 – 10

Locatie: Haersma Staete, Condom, Gers, Frankrijk (zie pag reisadvies)

Data: 10 – 17 augustus 2019
Inschrijven voor: 1 augustus 2019

Deelnemen? Schrijf je hier in: ik neem graag deel aan de Schrijfweek 2019 . (Je wordt doorgelinkt naar de inschrijfpaginga van Het Schrijflab.)