Een gelegenheidsredacteur is een veellezer. Is iemand die van lezen houdt en bereid is ook manuscripten te lezen. Hij/zij geeft je feedback als lezer, geen taal – of verhaaltechnische feedback, maar gewoon wat hij of zij als lezer van jouw verhaal vindt.
Stuur de redactie een mail met van jouw keuze en een synopsis, maar vertel daarin niet de afloop, prikkel de nieuwsgierigheid.

Friso is een mid-dertiger en actief als brand & marketing professional. Sinds enkele jaren heeft hij twee hobby’s uit zijn jeugd weer opgepakt: lezen en schrijven.
De liefde gaat uit naar boeken die aanzetten tot denken en de samenleving (soms op een absurde manier) op de hak nemen. Daarnaast gaat de voorkeur uit naar verhalen die snel en scherp zijn geschreven, inclusief veel dialogen.
In de rol van gelegenheidsredacteur hoopt hij te kunnen bijdragen aan de hobby en ambitie van anderen, maar ook zijn eigen schrijfvaardigheden verder te ontwikkelen.

Cindy van der Zeeuw woont sinds 25 jaar in de regio van Parijs met haar man, dochter en kippen. Ze heeft een opleiding tot tolk vertaler gedaan (Frans en Japans) in Maastricht waarna ze naar Frankrijk is verhuisd. Ze heeft door de jaren heen kinderboeken vertaald en sinds een jaar of 15 schrijft ze verhalen puur voor haar eigen plezier. Op dit moment is ze met een drieluik bezig dat zich afspeelt in de toekomst. Een boek uit geven is een droom die misschien nooit verwezenlijkt zal worden vanwege haar eigen terughoudendheid om mijn werk te laten lezen door anderen. Via ‘In De Rieten Stoel’ probeert ze zichzelf ertoe te dwingen die angst van haar af te zetten en tegelijkertijd iets te leren van andere schrijvers en redactiewerk. Ze leest graag, in verschillende talen, en verschillende genres kunnen haar interesseren zolang de boeken niet langdradig zijn of  ‘doorzeuren’ over een bepaald onderwerp. Ze kan genieten van SF of historische romans, YA of zelfs seksueel getinte verhalen maar horror vermijdt ze, tenzij dit slechts een kleine rol speelt in het verhaal. Het einde van een boek is voor mij vaak doorslaggevend of ik ervan heb genoten of niet. Cindy leest graag manuscripten als gelegenheidsredacteur.

Jan van Duren Al tientallen jaren verzint hij verhalen en sinds zijn pensionering 6 jaar geleden is hij begonnen om een aantal ideeën uit te werken. Eigenlijk hebben al zijn verhalen hetzelfde onderwerp: twee mensen ontmoeten elkaar maar door omstandigheden of problemen (of beide) kan een relatie niet of niet eenvoudig tot stand komen. Vaak (maar niet altijd) loopt het toch nog goed af. Op een enkele uitzondering na zijn het geen vrolijke of luchtige verhalen, maar ik hoop dat desondanks (of: daardoor?) de lezer nog eens terug zal denken aan het verhaal en zich af zal vragen: hoe zou ik hebben gehandeld. Door de grote verschillen tussen de hoofdpersonen in de verschillende verhalen en het feit dat een aantal verhalen zich buiten Nederland afspeelt (Caribisch gebied, Afghanistan, Frankrijk, Spanje, Zuid Amerika) ontstaat er toch een behoorlijke variatie in zijn verhalen. Hij hoopt met hulp van anderen een aantal verhalen op een zodanig niveau te kunnen brengen dat zij als E-book kunnen verschijnen. In dat geval kan de “co-auteur” natuurlijk rekenen op een substantieel deel van een eventuele opbrengst (die zeer waarschijnlijk symbolisch zal zijn). Zo’n samenwerking lijkt hem niet alleen nuttig en noodzakelijk maar ook erg leuk om in overleg met elkaar een maximale kwaliteit te bereiken. Natuurlijk stelt hij zich als redacteur beschikbaar, maar voorlopig zal hij niet meer kunnen doen dan aandachtig lezen en zijn mening geven over de grote lijnen van een verhaal, daarom stelt hij zich beschikbaar als gelegenheidsredacteur.

Angela Stenekes, 36 jaar oud, getrouwd, moeder van 2 tieners, en kapster van beroep. Schrijven is een spontane beweging en brengt haar veel plezier, ze is ´er nog lang niet zat van´, en is erg benieuwd hoever haar schrijverscarrière zal komen. Angela leest veel, maar heeft nog geen specialiteit ontwikkeld m.b.t. het lezen van andermans werk. Daarom heeft Angela gekozen voor gelegenheidsredacteur. Ze is zeer geïnteresseerd in het lezen van andermans werk, vooral als het gaat om historische romans. Science Fiction en vergelijkbare literatuur laat ze graag aan zich voorbij gaan. </p>

Isabelle De Bisschop is eerst en vooral moeder van twee energieke leuke meiden en in het dagelijkse leven werkzaam als boekhoudster. Om tot rust te komen na een drukke dag verdiept ze zich graag in boeken. Ze houdt ervan om te vertoeven in de bibliotheek en weg te dromen in de wereld van een boek. Thrillers en detectives hebben vaak de bovenhand, maar een roman kan haar ook zeker en vast bekoren. Het voornaamste is dat het boek vlot leest en het verhaal boeiend blijft. Zelf schrijfster worden ligt zeker niet in haar ambitie, daarvoor is haar “to read” lijst veel te lang en wordt die steeds maar aangevuld door het aanbod van zoveel leuke boeken. Ze leest heel graag en veel en vindt het jammer dat er toch nog vaak fouten in boeken staan, daarom heeft ze zich aangemeld als gelegenheidsredacteur.

Wim Van Steelandt, een prille veertiger, heeft als rode draad in zijn professionele carrière milieu(wetgeving), waarbij de analytische wetenschappelijke kant sterk bovendrijft.
Sinds zijn prille jeugd is het lezen van boeken al een hobby waarbij nu thrillers, detectives en boeken over de actualiteit volop zijn interesse wekken. Een vlotte pen trekt aan, ongeacht wat het het genre is. Zoals bij de andere gelegenheidsredacteuren, is er geen ambitie om zelf te schrijven. Wim wil genieten van andermans schrijfkunsten. Het hogere doel is om positief te kunnen bijdragen aan een beter boek.

Ine Snyers is 33 jaar. Ine is momenteel zonder werk en besteedt nu veel tijd aan het voeren van sollicitatiegesprekken en opstellen van motivatiebrieven. Ze leest graag en ze leest veel. Bijna elk genre kan haar wel bekoren, romans, literatuur, thrillers, Young adult,.. Momenteel leest ze 5 van de genomineerden voor de Hebban debuutprijs.

Ze hoopt zelf ooit ook een boek te schrijven maar daar is ze momenteel nog niet aan toe. Ze bewondert iedereen die schrijft en hoopt hen te kunnen helpen door gelegenheidsredactrice te zijn.

Petra van Engelburcht is schrijver van originele verhalen met actie, spanning, romantiek, veel dierenliefde en humor. Daarnaast gaat ze een kopje erotisch genoegen niet uit de weg en dit mag best homofiel zijn. Er liggen een boel boeken klaar, maar ja, als beginnende schrijfster krijg je nergens een voet tussen de deur en toch blijft ze verwachten dat er ooit een uitgever samen met mij deze boeken wil presenteren. Haar grootste hobby is schrijven, maar ze maakt graag prachtige sprookjesjurken om daarmee naar de Elfia of Caslefest te gaan.

Het concept van de coöperatieve uitgeverij In de Rieten Stoel sprak haar aan, daarom heeft ze een hoofdstuk van een manuscript ingestuurd. En ze wil ik graag andere verhalen van anderen lezen en haar mening geven.

Wilma van der Stap werkt als apothekersassistente en heeft daarnaast de opleiding tot vertaler Engels gevolgd, waar ze verder, tot op heden, niets mee doet. Zelf schrijven is absoluut geen ambitie van haar, zo zou er te veel tijd om te lezen verloren gaan. Ze leest al zolang ze zich kan herinneren en kocht als kind al liever boeken dan snoepgoed van haar zakgeld. Favoriete genres zijn vooral thrillers en detectives, al gaat de voorkeur steeds meer uit naar literatuur. Maar het allerbelangrijkste van een boek is dat het goed is geschreven en dat het verhaal boeit.

Joella van den Broek is werkzaam in de bibliotheek en volgt een taal studie Latijn.
Ze lees graag kind en jeugdliteratuur maar ook feelgood en historische romans. Ook mag ze graag poëzie of korte verhalen lezen.
Zelf schrijf ze poëzie en korte verhalen.
Joella houdt een boekenblog bij en bezoekt ze ook regelmatig in een leesclub.
Eigenlijk ademt ze dus gewoon boeken ;—).

Liza Liqui Lung werkt momenteel aan haar eerste Young adult roman. Doordat veel van haar hoofdstukken geredigeerd zijn weet zij wel een beetje waar ze op moet letten. Haar passies zijn : schrijven, schilderen en Frankrijk en lezen van Young Adults! Ze wil graag als gelegenheidsredacteur manuscripten van andere Young adult schrijvers lezen en feedback geven.

Wil je gelegenheidsredacteur worden? Stuur een mail naar: Inderietenstoel@gmail.com